La Ceba

Nom Científic: Allium cepa L.

Cultiu:

Duració: depèn de les varietats de ceba que volem cultivar.

  • Varietats primerenques: es realitza el planter a l’octubre, el trasplantament en desembre-gener i la collita de maig a juny.
  • Varietats mitjanes: es realitza el planter al setembre, el trasplantament en gener-febrer i la collita de juny a juliol.
  • Varietats tardanes: el transplantament és a l’abril i la collita entre juliol i agost.

Sembra: Generalment la ceba es cultiva per sembra en planter i un posterior trasplantament al terreny. La sembra es realitza a l’atzar en el planter (amb el terra esmicolada i tova) i es recobreix les llavors. A les dues setmanes les llavors ja germinen i als 3 o 4 mesos es pot realitzar el trasplantament.

Trasplantament: Es deixa 10-12 cm entre línies i 10-12 cm entre les plantes de la mateixa línia. A continuació del trasplantament, es rega.

Recol·lecció: es realitza quan les fulles comencen a assecar-se (indica que els bulbs estan completament desenvolupats i madurs). S’arrenquen amb la mà, es sacsegen i es col·loquen sobre el terreny per tal de deixar-les assecar (2-3 dies).

Conservació: després de la recol·lecció s’arrenquen les arrels i es treuen les fulles. Es poden penjar o apilar en un lloc sec i ventilat.

Sòl: S’adapta a quasi tots els tipus de sòls, tot i que els sòls lleugers són els més adequats pel desenvolupament del bulb, ja que s’ha de tenir en compte que els sòls excessivament forts s’endureixen amb l’aigua, originant un retràs en la maduració i augmentant el perill de putrefacció. El millor sòl és un arenós-argilós i ric en humus. El valor del pH oscil·la entre 6.2 i 7.3.

Clima: Càlids, preferentment ambients secs. Les temperatures òptimes es troben entre 14 i 32ºC.

Reg: No necessiten grans quantitats de reg. Es rega després de realitzar la plantació i un altre passat uns 8 dies. Fins a la formació del bulb es va regant cada 15 dies, i a continuació, cada 10 dies. Sempre tenint en compte que no cal regar-lo amb excés per tal de que el bulb es desenvolupi correctament.

Cicle: La mitja aproximada es de uns 90 dies, varia segons la època de l’any, en relació al clima.

Quan es fa la collita: Quan te el volum desitjat, o comença a creixerà en alaçada, es el moment adient. Podem anar traient les fulles perimetrals i anar-les consumint.

Propietats:

– El bulb de la ceba presenta una gran abundància de sals minerals (potassi, sofre, fòsfor, calci, sílice, magnesi, ferro…)

– Vitamines (A, B1, B2, B3 i C) i un gran contingut d’aigua.

– Conté també un oli altament volàtil anomenat al·licina (també present en l’all), amb propietats antibactericides i antifungicides.

– És el component responsable de la irritació del lacrimal.

Enfermetats i plagues: 

Plagues:

– Escarabat de la ceba (Lylyoderys merdigera). Les larves d’aquest insecte són de color groc. D’adults són coleòpters de 7 mm de longitud i de color vermell. Apareixen a la primavera i tenen dues generacions anuals. Els danys són causats per els escarabats adults, els quals perforen les fulles. Les larves tallen unes bandes paral·leles als nervis de les fulles.

– Mosca de la ceba (Phorbia Antigua). Les larves d’aquesta mosca són d’uns 6-8 mm, de color grisós-groguenc i amb 5 línies fosques sobre el tòrax. La primera generació es detecta a mitjans de març o principis d’abril. Els danys són causats per les larves, que ataquen a les flors i els òrgans verds. Es pot observar com l’àpex de la fulla es va tornant més pàl·lida fins després morir.

– Trips (Thrips tabaci). Aquesta plaga sol aparèixer en estius càlids i secs. Els danys són causats tant per les larves com per els adults, els quals acaben per groguejar i assecar les fulles. Si es dona un atac intens, les plantes poden arribar a morir.

– Arna de la ceba (Acrolepia assectella). Les larves d’aquesta arna són grogues amb el cap marronós, d’uns 15 a 18 mm de longitud. Al sortir dels ous, que es troben dipositats en les fulles i en les beines, aquestes larves penetren a l’interior de les beines. Després d’unes 3 setmanes, abandonen les beines per realitzar la seva metamorfosi al sòl durant l’hivern. Apareixent unes papallones d’uns 15 mm amb unes ales anteriors de color blau olivaci amb petites escames ocres. Les ales posteriors són grises. Els danys són causats per les larves, ja que al introduir-se a l’interior de les beines s’atura el desenvolupament de les plantes, les fulles es tornen grogues i pot arribar a marcir-se la planta.

– Nematodes (Dytolenchus dipsaci). Aquests animals microscòpics poden produir danys directes sobre la planta afectada o indirectes afavorint els atacs de fongs, bacteris i virus. Es propaguen per terra, grans o bulbs. S’hi ha un atac per nematodes, es poden observar les fulles febles i els bulbs rebentats i podrits.

 

Malalties:

– Mildiu (Peronospora destructor o schleideni). L’atac d’aquest patogen fa aparèixer unes taques marrons fosques, generalment ovalades, a les fulles. El clima humit i les baixes temperatures afavoreixen el seu desenvolupament. El patogen pot persistir en el sòl durant anys com oòspores. Mildiu quasi mai mata a la planta, però el desenvolupament del bulb es redueix.

– Puccinia Tot i que ataca diverses hortalisses (ceba, porro, all, etc), la més sensible és l’all. Els primers símptomes apareixen al maig. Produeixen taques marronoses i les fulles es dessequen prematurament.

– Carbó de la ceba (Tuburcinia cepulae). Aquest fong persisteix al sòl infectant les llavors quan germinen. Totes les plàntules afectades moren. Es poden observar estries de color gris-platejat, que poden tornar-se negres.

– Putefracció blanca (Sclerotium cepivorum). Els atacs d’aquest fong es donen en el moment que broten les plàntules o en el moment de la recol·lecció. El miceli que ataca el bulb forma un feltre blanc cotonós, en el que es troben nombrosos esclerocis (micelis de fongs endurits que contenen reserves alimentàries). Degut a que el sistema radicular solen podrir-se completament, el bulb es pot arrancar fàcilment.

– Bigarrat de la ceba. És una malaltia per virus on les fulles es tornen d’un verd més pàl·lid amb estries grogues les quals són atacades per fongs. La planta es torna més dèbil.

CEBA: per a més informació descarrega’t la fitxa complerta

%d bloggers like this: