Carbassó

carbassó

Nom Científic: Cucurbita pepo L.

Cultiu:

Duració: Sol ser sembra continuada, renovant-la de març fins tot el juliol, collint carbassons fins que arribi el primer fred.

Sembra: Pot ser per sembra directa o per trasplantament de la plàntula.

 • Sembra directa: es fan forats al sòl i es dipositen de 3 a 4 llavors i es cobreixen amb uns 3 cm de terra.
 • Trasplantament: es fan forats on es col·loquen les plàntules, cobrint bé les arrels amb la terra que hem apartat per fer el forat.

Recol·lecció: es realitza de manera escalonada, quan els carbassons encara no han madurat. Es recol·lecten a mesura que van arribant a les mesures desitjades: una longitud de 15 a 18 cm, i un diàmetre d’uns 4 a 5 cm.

Sòl: poc exigent amb el sòl, tot i que prefereix sòls francs, profunds i ben drenats. Els valors de pH òptims oscil·len entre 5.6 i 6.8. És una hortalissa molt exigent en matèria orgànica i mitjanament resistent a la salinitat del sòl i a l’aigua del reg.

Clima: llocs càlids i solejats.

Temperatura: La òptima per el seu creixement és entre 25 i 30ºC. El desenvolupament de la planta s’atura als 8ºC, i amb temperatures inferiors als 0ºC es gelen.

Humitat: entre 65 i 80 %.

Reg: Fins al primer mes d’haver-hi trasplantat les plàntules, no es aconsellable que hi hagi molta humitat en el sòl, per tal de que aquestes puguin arrelar bé. Quan apareguin els primers fruits es rega, i quan comenci la planta a donar el segon o tercer fruit, els regs es realitzaran cada 3-5 dies (sense produir embassaments).

Propietats:

– Els carbassons es recullen quan estan tendres, per això tenen un alt contingut d’aigua (94%).

– Aporten poques calories, ja que al tractar-se d’un fruit no gaire desenvolupat, presenta un baix contingut en sucres.

– A part de l’aigua, cal destacar el seu contingut de Vitamina C (àcid ascòrbic) i de carotens, entre d’altres minerals i vitamines.

Plagues:

 • Vacanita (Ephilachna chrysomelina): insecte devorador de fulles i fruits, sent el l’estat larvari quan tenen la major voracitat. Els ous d’aquest insecte són allargats, d’uns 2mm i grocs. Les larves són grocs i coberts de espines toves. D’adults són semblants a les marietes comuns (Coccinellidae septempunctata). Com a conseqüència del danys produïts per aquest insecte, pot aparèixer un atac de fongs.
 • Galeruca (Rhaphidopalpa foveicollis). Escarabats petits groguencs-rosats d’uns 7-8mm de longitud.
 • Pugó negre. Als danys que provoquen són: debilitar la planta i com a conseqüència, l’aparició de fongs.
 • Aranya vermella (Tetranychus urticae).
 • Mosca blanca (Trialeurodes vaporariorum). Es troba molt freqüentment en hivernacles. Als danys que provoquen són: debilitar la planta i com a conseqüència, l’aparició de fongs.
 • Erugues

 

 

Malalties:

 • Phytium (Phytium debaryanum). És un gènere de Oomycetes paràsits. Es caracteritzen per la producció d’hifes cenocítiques (sense septes). Provoca la podridura en les arrels de les plantes.
 • Fusarium (Fusarium oxiosporum cucumerinum). Aquesta malaltia comença a manifestar-se en les fulles, ja que nervacions es tornen groguenques. Després arriba el marciment, i sobre les zones marcides i necrosades, apareixen unes gotetes de goma de color terrós.
 • Rhizoctonia (Rhizoctonia solani): és un patogen de plantes amb un ampli rang d’hostes, el qual s’identifica per el seu miceli blanc o marronós. Causa la podridura de marciment fúngic.
 • Produeix taques marrons en les fulles, tiges i fruits. La dels fruits són taques rodones o ovals de 1-2 cm de diàmetre. Moltes vegades deriven al marciment i mort dels teixits. Causada per fongs, generalment els del gènere Colletotrichum, Gloeosporium, o la espècie Coniothyrium fuckelii.
 • Aquesta malaltia provoca taques vítries, primerament, i després es tornen grises i acaben necrosant. Si el fruit és atacat, pot arribar a curar-se però s’observen unes petites cicatrius. És provocat per el fong Cladosporium cucumerium.
 • El símptomes d’aquesta malaltia provocada pel fong Leveillula taurica (Lev) afecta a les fulles, sent així que apareixen taques pulverulentes i blanquinoses, les quals podrien acabar necrosant. L’ambient més propici per la reproducció d’aquest fong patogen és el clima suau amb humitat amb temperatures entre 19 i 21ºC i humitat d’un 70-80%.
 • Taca angular. És una malaltia provocada pel bacteri Pseudomonas lacrymans. El dany causat per aquest bacteri, normalment es dona en les fulles, tot i que també pot afectar als fruits. En les fulles, es poden observar taques amb els contorns angulars limitats per les nervacions. Posteriorment, la part inferior de la taca es necrosa i cau, deixant un cribratge de contorns ben delimitats.

CARBASSÓ: per a més informació descarrega’t la fitxa complerta

 

%d bloggers like this: