Bleda

Bleda

Nom Científic:Beta vulgaris var. cicla

Cultiu:

Sòl: De consistència mitja, profunds i frescos. Requereixen sòls rics en matèria orgànica i gran quantitat d’elements minerals.  Els valors normals de pH oscil·len entre 6.2 i 7.7.

Sembra: La multiplicació es realitza per llavor.

La sembra pot ser:

  • En Primavera per recol·lectar en estiu i tardor.
  • A l’agost o finals d’estiu per recol·lectar a finals de l’hivern o principis de primavera.

La plantació es realitza sobre cavallons separats entre si d’un metro. Les plantes col·locades a ambdós costats de cada cavalló i amb una distància entre plantes de mig metro.

Recol·lecció: Es tallen les fulles per la base a mesura que van madurant (aproximadament als 70 dies després de la sembra).

Clima: S’adapta bé a tots els climes

Temperatura:

Reg: Durant els mesos de calor hi ha que regar cada 8-10 dies (depenent de les precipitacions i de les condicions del sòl).

Propietats:

– La bleda és una verdura poc energètica pero amb un alt contingut d’aigua.

–  Ric en algunes vitamines, sals minerals i fibra.

– Les fulles de la bleda són riques en betacarotens, substàncies responsables de les propietats antioxidants, i folats.

– El component majoritari és l’aigua (92.9% de la seva composició)

 

Plagues:

  • Minadors de fulles o mosca de la remolatxa (Pegomya hyoscyami). Els danys són ocasionats per les larves d’aquest dípter (a finals de la primavera o finals de l’estiu), provocant galeries en l’interior de les fulles, respectant l’epidermis. Com a conseqüència, hi ha la defoliació de la planta.
  • Pulgons

 

Malalties:

  • Peronospora (Peronospora schachtii). Es tracta d’un fong que ataca a les plantes en l’estat més precoç. Si apareixen manifestacions més endavant, probablement, és degut a que hi ha hagut una infecció per via sistèmica.
  • Cercorpora (Cercospora beticola). És un fong que ataca a les plantes més velles, originant taques rodones, necròtiques de 3 a 6 mm de diàmetre, envoltades d’una pigmentació vermellosa.
  • Alternaria (Alternaria solani). Es tracta d’un fong que hiverna, generalment, en les plantes afectades. En alguns casos poden hivernar en el sòl. Aquest fong produeix taques necròtiques, les quals en les fulles poden estar envoltades per una aureola groga.
  • Antracnosis (Colletotrichum atramentarium). Es tracta d’un fong que sol atacar a les arrels.
  • Botrytis (Botrytis cinerea). Ataca a tiges i fulles de plantes dèbils i en ambients de molta humitat.

BLEDA: per a més informació descarrega’t la fitxa complerta

Anuncis
Anuncis
%d bloggers like this: